Stop met klagen over stoppen met roken

 
Let’s face it. Stoppen met roken is niet zo moeilijk. Het belangrijkste is geen sigaret meer aan te steken. Ik stopte in 2007 na twaalf jaar dagelijks anderhalf pak Lucky Strikes door mijn longen te jagen en erg moeilijk was dat niet. Een eitje. Daar moet je dus niet zo hard over zeuren en als je er dan toch over zeurt, moet je omgeving vooral niet doen alsof ze medelijden met je hebben.

“Ocharme toch. Jaja, ’t zal wel niet gemakkelijk zijn, stoppen met roken. Hier, een kusje omdat je zo moedig bent.” Seut. Meer zelfs: door er zo over te zagen en van jezelf zo’n held te maken, maak je het voor andere mensen moeilijker te stoppen, want die denken op basis van jouw gekreun dat het wel heel erg moeilijk is. Dat het een buitenmenselijke inspanning vergt en dat zij dat – met hun zwakke karakter – dan wel helemaal niet aankunnen.
Vergelijk het met kinders die vallen. Dat doet helemaal geen pijn. Kinders zijn daarop voorzien. Hun hoofdje is nog niet helemaal gezet en flexibel genoeg om zo’n schok op te vangen, tenzij ze bloeden of zo. De enige reden waarom ze beginnen te wenen is omdat ze graag gepamperd worden. Kusjes krijgen. Een aai over hun bol en een snoepje. Daar is an sich niets mis mee, maar besef wel dat je meespeelt in een spelletje. Eenmaal volwassen wordt dat een beetje potsierlijk. Klagen zonder dat je een onmenselijke inspanning levert of verschrikkelijke pijnen ondergaat, is enkel gericht op het gratis krijgen van affectie en gepamper. Nogmaals, er is niets mis met gratis affectie (an sich is er ook niets mis met affectie tegen betaling, maar dat is een andere discussie): mijn lief krijgt er dagelijks hopen en ik geef het hem met plezier (I love you baby!).
Als jij dus blijft doorkankeren over hoe zwaar dat stoppen wel is net omdat je in ruil daarvoor compassie en aanverwanten krijgt, dan ben je zelf trouwens niet geneigd snel te stoppen. Dan ga je zelfs bewust hervallen omdat hervallen meer compassie betekent. Los van het feit dat je daarmee je omgeving bedriegt en uitzuigt, schets je er een fout beeld mee hoe zwaar het écht is om te stoppen met roken. Dat leidt er dan weer toe dat anderen minder snel geneigd zullen zijn te stoppen met roken. En dus sneller sterven. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De geur van mijn grootvader

Mijn obsessie met Charles Rosel, un grand décorateur

Sociale strijd van Pellizza tot Vanfleteren, van Milaan tot Clabecq