Hollandse strips!

Dag vrienden, beste lezers,

Het gaat hier al een tijdje over niets anders dan politiek. Da's ook niet zo fijn natuurlijk. Ik ben zo vaak zoveel meer dan enkel en alleen politiek. Alhoewel.

Tijdens mijn drukke dagen maak ik er dagelijks gewoonte van om een aantal websites te bekijken die volstrekt geen link hebben met Belgische of internationale politiek. En dat doet deugd. Het zijn de genre sites die, naast meestal hilarisch grappig ook nog eens scherp, grof, charmant of soms ronduit vulgair zijn. Jummie.

Voila, hier komen ze, met een kleine beschrijving.

http://www.fotostrips.nl/ : Is een dagelijkse fotostrip van Ype en Willem, die hun leven in beeld brengen via de nobele kunst van het fotostrippen. Een genre dat eigenlijk vooral bekend was in de jaren zeventig, toen Franse vrouwenbladen er halfslappe feuilletons van maakten met veel geföhnd haar. Dit jonge koppel verheft de kunst van het fotostrippen tot nieuwe hoogten en schetst een vaak hilarisch beeld van jong (nu ja, jong) zijn in de Lage Landen.


Traditioneel spring ik dan over naar http://www.doyouknowflo.nl/ : De site van Floor de Goede, die quasi dagelijks een getekende inkijk geeft in zijn leven. Flo is veel dromeriger dan Ype en Willem. Hij figureert ook meer alleen en heeft duidelijk een hoop complexen. De clou is niet altijd even duidelijk, maar ik denk dat hij er meestal wel iets mee bedoelt. Heel mooi getekend ook.


http://www.johnandjohn.nl/ : kun je eigenlijk het best omschrijven als grofbekkende porno met een obsessie voor vunzige woordspelletjes. Met het risico hier mijn reputatie geweld aan te doen: "Ze zijn dan wel volstrekt politiek incorrect, maar vaak wel supergrappig."

Het toeval wil (of is dit geen toeval) dat deze drie strips allemaal Hollands zijn. Ik dacht dat België het stripland bij uitstek was? Waarom vind ik dan geen Belgisch equivalent van deze drie sites? Misschien hebben jonge Belgische artiesten de boot gemist qua internet? Of misschien zoek ik gewoon niet goed. Graag suggesties!

Ik kan me ook voorstellen dat deze drie elkaar gewoon beconcurreren, en toen de ene met een dagelijkse strip op zijn website begon, dan zal de andere wel gevolgd zijn. Dit moet de kwaliteit in de hoogte gestuwd hebben, met als gevolg dat ze nu allemaal ook publiceren in de geschreven pers en er centjes mee verdienen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De geur van mijn grootvader

Mijn obsessie met Charles Rosel, un grand décorateur

Sociale strijd van Pellizza tot Vanfleteren, van Milaan tot Clabecq