Leterme premier? No fucking way!!

Het lijkt een ziekte van de CD&V om te kappen op de Waalse cultuur, of het nu de politieke cultuur of de willingness Nederlands te leren is. animo ontkent niet dat er in de diverse beschuldigingen aan het adres van onze medeburgers een grond van waarheid zit, maar de vraag in deze is volgens ons; “Wat brengen al deze beschuldigingen in godsnaam op?”
Door toedoen van de CD&V lijkt het nu reeds zeker dat de komende federale verkiezingen gaan draaien rond communautaire thema’s, en dat de door de Vlaamse katholieke partij geprefereerde kampen de Franstaligen tegenover de Nederlandstaligen zijn. Ziet u het slagveld reeds voor u? Een totaaloorlog waarbij we na een uitputtende strijd, remember BHV niet tot een oplossing gaan komen omdat de eisen scherper en scherper, en minder en minder realistisch worden. Er vindt een sneeuwbaleffect aan beide kanten van de taalgrens plaats die een opstuivende sneeuwstorm zal veroorzaken, maar geen lekker klimaat om een bloeiende samenleving te ontwikkelen.

animo kan er niet genoeg op wijzen dat deze vorm van polarisering, met enkel de nadruk op de tegenstellingen het debat verschraalt, het lijkt alsof het enige relevante en op te lossen probleem na de verkiezingen in het voorjaar de communautaire problemen zijn en dat de enige goede oplossing een verdere splitsing van bevoegdheden kan zijn. En dat is jammer, doodjammer, vooral omdat het volgens ons ook niet juist is. Gaan onze Belgische politici nog op een rationele manier met de problematiek om? Zijn ze er oprecht van overtuigd dat domeinen zoals, ontwikkelingssamenwerking, werkgelegenheidsbeleid etc het best functioneren à la Flamande en à la Wallon? Of drijven sommigen de communautaire spanning tot een hoogtepunt om hun eigen falende rol als spelverdelende middenvelder in de Vlaamse regering te verdoezelen. Het lijkt alsof de saaie boekhouder zichzelf enkel en alleen transformeert tot “the Separator” omdat hij dat nu eenmaal stoerder vindt en omdat een saaie boekhouder in het weekend toch ook eens een verzetje wilt.
In elk geval, of dit hem een stapje verder brengt bij zijn verhoopt of onverhoopt (wie kan er nog aan uit?) premierschap, is maar zeer de vraag. Wij zien Leterme in elk geval niét als premier, we zouden dan ook begot niet weten waarom. Is hij zo’n goede Vlaamse regeringsleider? Heeft hij bewezen dat hij het Belgische belang boven het Vlaamse belang plaatst? Nope, zeker niet. Met Leterme als premier krijgen we vier jaar communautaire hoogspanning en daar hebben we geen zin in, we hopen oprecht van u hetzelfde.

Bram Boriau
voorzitter animo – jong links

Reacties

Pieter-Jan zei…
Wel wel, gaat de SPA overstag? Het ontslag van de Batselier is nog niet koud of de resoluties van het Vlaams Parlemnt zijn blijkbaar alweer vergeten? Ach, wellicht ee nvingeroefenig uit nationalistische tijden.
Die resoluties storen eigenlijk de goede verstandhouding in dit land, net als de uitlatingen van Yves Leterme. Dit moeten we natuurlijk vermijden.
Stel u voor, die Kalooten zeggen dingen die anderen misschien niet aanstaan. De mensen zijn daar niet mee bezig...
Animo als verdediger van het koningshuis, Animo als verdediger van België als waarde an sich (gaat trouwens in tegen elke politieke filosofie sinds de achttiende eeuw (behalve het conservatisme, goed, dan weten we ook weer waar Animo staat)), Animo als partij die er zich niet aan stoort dat tienduizenden franstalige landgenoten gewoon weigeren Nederlands te leren. Of zijn ze volgens u inderdaad intellectueel incapabel?
Tja, als u zo Animo wil positioneren in het politieke landschap, be my guest!
PJ, ik raad je aan ons standpunt, dat hier en vroeger in de morgen is verwoord rustig te herlezen. Wij zijn geen sentimentele verdedigers van het koningshuis, noch liefhebbers van België an sich. Dit onderscheidt ons van jullie kartelpartner N-VA, die nog steeds gefixeerd zijn op Vlaanderen als waarde an sich.

Wat wij wel vinden, is dat als je iets wil bereiken op communautair vlak, als je iets van België wil maken je moet uitgaan van een gemeenschappelijk project. Vooralsnog zie ik geen enkele polging van de CD&V om daar sereen over na te denken.

Het enige wat ik hen zie doen is vanop een afstand de BHV onderhandelingen saboteren, en ook weer vanop een afstand op op elk waals cliché schieten.

Met zo'n CD&V vrees ik dat we weer snel zijn vertrokken voor een koehandel à la jaren 70. Veel beter is België niet uit die periode gekomen, lijkt mij.
Steven zei…
Waarom zijn jullie zelfverklaarde progressieven toch zo behoudensgezind? Wat is er mis met meer zelfstandigheid, met wat controverse als dat ertoe leidt dat onze medemens aan de andere kant van de taalgrens erdoor wakker schudt en gaat nadenken over waarom hij of zij toch zo taalonkundig is en weigert de taal van de meerderheid in dit land te leren?

Natuurlijk zijn wij 'separatisten' ervan overtuigd dat overhevelen van domeinen waarover de visie totaal uiteenloopt beter door ieder voor zichzelf ingevuld worden naar ieders tevredenheid en zijn wij niet gefixeerd op Vlaanderen als waarde an sich.

Populaire posts van deze blog

De geur van mijn grootvader

Mijn obsessie met Charles Rosel, un grand décorateur

Sociale strijd van Pellizza tot Vanfleteren, van Milaan tot Clabecq